Jonge vogels ringen

STAP: 1 Je neemt de vogel zo vast dat je het pootje wat geringd moet worden tussen duim en wijsvinger goed vast hebt.
stap 1

STAP: 2 Met de andere hand kan men nu voorzichtig de ring over de 3 voorste teentjes schuiven. Om dit wat soepeler te laten gaan kan men de teentjes wat insmeren. Je kunt gebruik maken van glijmiddel, vaseline, slaolie, of levertraan.
stap 2
STAP: 3 Net voor dat je bij het voetgewricht bent buig je voorzichtjes de achterteen tegen de poot. (naar achter) Doe dit nogmaals rustig, de teentjes zijn nog aan het ontwikkelen en doet u dit niet op een rustige manier bestaat er de kans dat je schade aan de teentjes richt, waar de vogel misschien later problemen met krijgt. Nu kun je de ring met een beetje op en neer draaiende en druk beweging verder schuiven.
stap 3
STAP: 4 Als de ring zover over de voet zit dat hij tegen het volgende gewricht aankomt, kan men voorzichtig met een tandenstoker of kaasprikker de achterste teen onder de ring uitwippen. (doe ook dit voorzichtig) Het is maar net het nageltje wat nog nog in de voetring zit.
stap 4
STAP: 5 Schuif de ring wat op en neer over de poot, zodat je zeker weet dat de voetring goed zit. De ring zit nu om de poot en de klus is geklaard.
stap 5

STAP: 6 Hou het jongen nog wel paar dagen in de gaten, het komt wel eens voor dat het jong te vroeg wordt geringd, en daardoor de ring er nog af kan gaan. Ook is het mogelijk dat één van de ouders het jong uit het nest gooit, omdat ze een vreemd ding in het nest zien (de voetring). Je kunt dit voorkomen door de ring te camoufleren met een ventielslangetje. (Vergeet dit niet van de ring af te snijden of knippen als de jongen uitvliegen, anders sterft later het pootje af mocht dit van de ring afgegaan zijn). Ook wordt de ring wel eens gekleurd zodat hij minder opvalt.
stap 6
Doe het rustig aan, dan komt het allemaal goed, en heb je veel plezier van een goed geringde vogel.